Bilgi birikimlerini bir eser haline getirerek kitap yayınlamak isteyen yazar adaylarının bu makaleyi dikkatle okumalarını tavsiye ederiz. Yazımızda, bir kitabın yayın hayatına girmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği anlatılıyor. Eğer siz de meşakkatli kitap yayımlama aşamalarını pratik bir şekilde tamamlamak istiyorsanız bu yazımız, sizi fazlasıyla ilgilendiriyor!

Günümüzde yazar adaylarının en çok merak ettikleri konuların başında kitap yayınlamak için nasıl hareket edilmesi gerektiği sorusu geliyor. Kaliteli bir eser ortaya çıkarmak kadar eseri doğru bir yayınevi aracılığıyla yayınlatmak da son derece önemli. Çünkü bir eserin ulaşacağı kitleyi, yayıncı belirliyor.

Eserin geniş bir kesime ulaşamaması gerçekten de çok büyük bir problem. Çünkü eserin dar bir çerçevede kalması sonucunda, potansiyel değerine ulaşmasını beklemek çok da doğru değil. Herkes gibi siz de kitap yazarak bilgi birikiminizi ya da mevcut düşüncelerinizi geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. Bunun için; doğru bir yayıncı bularak, kitabınızı yayın sürecine dahil etmelisiniz.

Kitap yayımlama sürecinin geneli hakkında bilmenizde yarar bulunan birtakım genel sorular mevcut:

Kitap Çıkartmalı Mıyım?

Kimler Kitap Çıkartmalı?

Hayata dair ilgi çekici bir deneyiminiz bulunduğuna inanıyorsanız bu deneyiminizi kitap haline getirerek geniş kesimlere aktarabilirsiniz. Sizin deneyiminiz, belki birileri için kurtarıcı bir yaşanmışlık olabilir. Bunun dışında, herhangi bir konuda bilgi birikimine sahipseniz de bilgi aktaran bir eser ortaya koyabilirsiniz. Bilgi dolu eserler, her dönem ilgi gören çalışmalar arasında yer alıyor.

Kısacası, söyleyecek, aktaracak sözü olan herkes kitap yazabilir ve kitap çıkartabilir. Eğer söyleyecek sözünüz varsa siz de kitap çıkartmalısınız. Kitap yayınlamak için bilmeniz gereken başka hususlar da bulunuyor.

KİTAP YAYINLAMAK İÇİN HEMEN BAŞVUR!

Yayınlamak istediğin kitap veya kitaplarınız mı var?

Kitap Çıkartmak İstiyorum

Hangi Konuda Kitap Hazırlamalıyım?

Herhangi bir uzmanlık bilgisine sahipseniz uzmanlık alanınızla ilgili bir kitap yazabilirsiniz. Uzmanlık bilgisi dışında, herhangi bir görüşü, düşünceyi ayrıntılı olarak betimleme kabiliyetine sahipseniz de geniş kitlelere ulaşabilecek bir kitap hatta kitaplar çıkartabilirsiniz.

Bunun dışında, hayal dünyanızın, diğer insanlar nezdinde ilgi çekici bir düzeyde olduğunu düşünüyorsanız öykü ve roman yazarak da hayal gücünüzün sınırlarını yansıtabilirsiniz. Her konuda bir eser çıkarma özgürlüğünüz bulunuyor, bunu bilmelisiniz. Siz kafanızdakileri kâğıda dökün, gerisi zaten bizim işimiz!

Yılların birikimi neticesinde kurulan Düş Kurguları Yayınevi, yazarların eserlerini kaliteli bir şekilde basarak geniş kesimlere itina ile ulaştırıyor.

Yayınevi Tercihinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Çok sayıda yayınevinin faaliyet gösterdiği bir ortamda, seçim yapmak kolay değil, kabul ediyoruz!

Ancak birtakım genel hususlara dikkat edilerek seçim yapılırsa yazarın haklarının korunması da mümkün. Örneğin, bir kitabın telif hakları konusu, yazar için son derece önemli. Kitabın basım aşamasından sonra yazarın haklarını koruyan bir sözleşmenin mevcut olması gerekiyor. Bunun için, kitap basılmadan önce yazarın haklarını tam anlamıyla koruyan bir sözleşme sunan yayınevleri tercih edilmelidir.

Kitap yayınlamak kadar kitabı pazarlamak da profesyonel bir çalışma gerektiriyor. Bir kitabın albenisini ilk görüşte belirleyen, kitabın tasarımıdır. Bu nedenle, seçmeyi düşündüğünüz yayınevinin daha önce basımını yaptığı kitapları incelemek bu konuda size fikir verebilir. Modası geçmiş tasarımları tercih eden yayınevleriden uzak durmalısınız. Aksi halde, normal şartlarda dikkat çekecek eseriniz, hiç fark edilmeden yayınevinin tozlu raflarında kaybolabilir.

Kitap Bastırmak İçin Ne Gerekiyor?

Kitap yayınlamak için ilk aşama, ilgi çekici kitaplar hazırlamaktan geçiyor. Herhangi bir eser, bilgi verici olabileceği gibi farklı amaçlar için de hazırlanabilir. Örneğin, harika bir roman hazırlayarak pek çok roman severin ilgisini çekebilirsiniz. Kitap yazmak üzere konu belirlendikten sonra sıra, kitabı yazmaya geliyor. Kitap yazım süreci tamamlandıktan sonra ise yayınevi ile görüşülerek kitap yayınlatma süreci başlatılıyor.

Eser, editör incelemesinden geçiyor ve “yayınlanabilir” onayı alırsa yayınlama işlemlerine başlanıyor. Eğer eserin belirli bölümlerinde düzeltme yapılması gerekiyorsa, eserin yazarı ile görüşülerek düzeltme durumu görüşülüyor. Eser, yayınevinin kitap yayınlama kriterlerine uygun hale geldiğinde de kitap basım işlemi gerçekleştiriliyor.

Kitap çıkartmak için genel olarak yapmanız gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • İlgi çekici bir eser hazırlamak,
  • Eseri taslak haline getirmek,
  • Taslağı tamamladıktan sonra son durumuna göz atmak,
  • Gerekli düzeltmeleri yapmak,
  • Eseri çıkarmak için bir yayınevi bulmak,
  • Yayınevi ile sözleşme yapmak,
  • Sözleşme kapsamında eserinizi bastırarak satışa sunulmasını izlemek.
kitap bastırmak için ne gerekiyor

Kitap Baskı Kalitesi Önemli mi?

Kitap yayınlama sürecinde, eserin dış kapağının ve genel olarak sayfa kalitesinin önemi oldukça fazla. Kitabın kaliteli bir baskıya sahip olması, adeta kitap içeriğinin de kaliteli olduğu izlenimi yaratıyor. Bu nedenle kitap baskı kalitesine önem verilmesi gerekiyor.

1 adet kitap bastırmak için yayınevlerice çok yoğun bir çalışma sürecinin yaşandığını bilmelisiniz. Yoğun kitap basım sürecinde, baskı maliyetlerini azaltmak için yayınevleri tarafından kalitesiz baskı yöntemleri tercih edilebilir. Ancak kalitesiz baskıya sahip eserler, kısa sürede okuyucunun kitaba olan ilgisini azaltmaktadır.

Bunun dışında, kaliteli bir baskı yöntemi kullanılmadığında, kitabın kısa süre sonra sayfa sayfa dağılması mümkün. Bu nedenle, kaliteli bir baskı yönteminin her zaman tercih edilmesi gerekiyor. Baskı kalitesinin artırılmasının da her durumda yayınevinin baskı maliyetlerini artıran önemli bir unsur olduğu unutulmamalıdır.

Ücretsiz Kitap Basımı Mümkün mü?

Yazar adaylarının merak ettikleri bir diğer önemli konu da ücretsiz kitap basımının mümkün olup olmadığı. İnternet başta olmak üzere dijital mecralarda, ücretsiz kitap yayınlamak konusunda adeta bilgi kirliliği bulunuyor. Bu nedenle, ücretsiz kitap basımı konusunu açıklığa kavuşturmak gerekiyor.

Bilindiği gibi, yayınevleri, kitap yayınlama sürecinde, kitabın yazarı ile bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşma, kitabın basım maliyetini karşılayacak şekilde ve her iki tarafa da bir kazanç sağlayacak şekilde gerçekleştiriliyor. Eğer telif hakları konusunda yazar tarafından yayınevine bir ayrıcalık tanınacaksa bu durumda ücretsiz kitap basımı da mümkün hale gelebiliyor.

Bu durum, tamamen yazar ile yayınevinin anlaşmasına bağlı olarak gerçekleşiyor. Bazı durumlarda yayınevlerinin kitap basma ilkeleri de kitap basım sürecinin ne şekilde yürütüleceğini belirlemede etkili oluyor.

En Ucuz Kitap Basımı Nasıl Gerçekleşir?

En ucuz kitap bastırmak için kitabın kalitesinden feragat etmek gerekebilir. Ancak konu hakkında bir tavsiye vermek gerekirse; kitabın üretim aşamasında fiziksel çevresine zarar verebilecek yöntemlerden uzak durulmalı. Yani sırf maliyetleri aşağıya çekmek için kalitesiz kapağa ve sayfalara sahip, iç düzeni, standardın çok altında bir baskı işlemi ile gerçekleştirilmiş üretimler tercih edilmemelidir. Kitap yayınlamak için yayınevleri bu süreçte sorumluluk alarak maliyet artışlarını göze alabilmelidir. Çünkü kalitesiz olarak basılan bir kitap, yayınevinin imajına da olumsuz etki ediyor.

Kitap Yayınlamak İçin Yapılması Gerekenler Neler?

Yayın evi kitap bastırma sürecinde, ilgi göreceği düşünülen bir eserin taslak halinde hazırlanarak yayınevine gönderilmesi gerekiyor. Yayınevleri, kitabın taslak halini; e-mail üzerinden ya da basılı şekilde talep edebiliyor. Kitabın taslak hali, yayınevine gönderildikten sonra da yayınevi tarafından kitap, detaylı bir şekilde inceleniyor. Yayınevi bu süreçte biraz da ticari bir bakış açısına sahip. Yani ilgi görmeyecek bir eseri hiçbir yayınevinin yayımlamak istemeyeceği göz önüne alınmalı.

Eser incelemesi tamamlandıktan sonra, eser hakkındaki görüşler, kitabın yazarına sunuluyor. Eğer inceleme sonucunda yayınevinden “yayınlama kararı” çıkmışsa, eserin kitap haline getirilmesi kararlaştırılıyor ve satış sürecine yönelik yazar ile bir sözleşme düzenleniyor. Kitap yayınlamak için yayınevleri oldukça seçici davranıyor. Çünkü kalitesiz bir kitabın, yayınevi imajına ciddi düzeyde olumsuz etkisi oluyor.

Kitap yayınlama sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  1. Kitap yayınlama ve satış sürecine yönelik yazılı bir anlaşma yapmak,
  2. Sözleşme kapsamında eserin tasarımını belirlemek,
  3. Tasarım ve basım sonrasında eseri gözden geçirmek,
  4. Satış aşamasında hangi kitabevinde sergileneceğini belirlemek,
  5. Kitabın satış rakamlarını takip etmek.

Kitap Yazıp Yayınlamak Yüksek Getiri Sağlar mı?

Talep gören eserler her zaman için yüksek getiri potansiyeline de sahip. Kitapların beğenilme ve tercih edilme düzeyine göre yazarına çok ciddi düzeyde gelir sağladığı söylenebilir. Bir J.K. Rowling’in tek bir kitap serisi ile dünyanın sayılı zenginleri arasında yer edindiği unutulmamalı. İş, ilgi görecek bir eser ortaya çıkarmaktan geçiyor.

Kitap baskı sürecine başlamadan önce, kitabın konusuna yönelik pazar araştırmaları da yapılıyor. Çünkü, yayınevleri için bir kitabın satılmaması, ciddi anlamda batık maliyet sayılabilir. Yayınevine gelir sağlamayacak bir kitap, gereksiz yere, yayınevinin giderlerini artırıyor. Kitap çıkarmak maliyeti etkilediğinden dolayı, satılmayacak bir kitabın yayınevine zararı bulunuyor.

Genel olarak bazı türlerin satış rakamları daha yüksek gerçekleşiyor. En çok talep gören kitap türleri oransal olarak şöyle sıralanabilir:

  1. %54 ile roman dışı kitaplar,
  2. %29 oranında sağlık kitapları,
  3. %17 oranında da roman, öykü ve şiir kitapları.
Kitap yazıp yayınlamak yüksek getiri sağlar mı

Kitap Çıkartmak İstiyorum Hangi Konuda Kitap Hazırlamalıyım?

“Kitaplar da dostlar gibi az fakat iyi seçilmiş olmalıdır.”

Yukarıdaki söze bakıldığında, iyi bir kitabın ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle, hangi konuda kitap hazırlarsanız hazırlayın, kitabınızın nitelikli bir çalışma olduğundan emin olmalısınız. Bir roman yazıyorsanız, romandaki kurgunun gerçek hayatla örtüşmesi ve hayatın olağan akışına uygun olması önemli.

Bilim kurgu tarzındaki eserler dışında, hayatın akışına uygun olaylar dizisi oluşturmalısınız. Eğer bilimsel bir kitap hazırlıyorsanız da kolay anlaşılabilir ve okuyana gerçekten de bir şeyler katan bir çalışma hazırlamalısınız.

Kendi kitabını yayınlamak için herhangi bir eserin kalitesini anlayabilecek yeterliliğe sahip bir yayınevi bulmalısınız. Kalifiye bir eser, sırf nitelikli bir incelemeden geçmediği için inceleme aşamasında göz ardı edilebiliyor. Böyle bir durum, hem nitelikli bir eserin yayın hayatına girmesini önlemekte hem de yazarın nice önemli eserler çıkarması için ihtiyaç duyduğu ilhamı yok etmekte.  

Kitap Baskı Fiyatları Nedir?

Her yayınevinin birbirinden farklı kitap yayınlama ilkesi bulunuyor. Üstelik her kitabın baskı kalitesi ve tasarımı değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle, talep edilen baskı kalitesine, tasarıma ve yapılan telif anlaşmasına göre kitap baskı fiyatları aynı olmuyor.

Kitap basım fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için yayınevi ile görüşme yapmak daha doğru bir yol. Düş Kurguları Yayınevi, kitap yayınlamak isteyen yazarlara pek çok avantaj sağlıyor. Kitabınızı, yazar ayrıcalıklı bir şekilde yayınlatmak istiyorsanız kitapokutan.com internet sitemiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Yurt Dışında Kitap Yayınlamak İçin Neler Yapılmalı?

Yurt dışında kitap yayınlatmak için eserin yabancı dilde kusursuz bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Bir eserin yurt dışında kitapseverlere ulaşabilmesi, tamamen yayınevinin sahip olduğu iş ağı ile alakalı bir durum. Eğer yayınevinin yurt dışı ile bağlantılı bir çevresi varsa, kitaplarınızı yurt dışında da satışa koyabilirsiniz. Günümüzde dijital ortamların gelişmiş olması, yabancı sitelerde dijital kitapların yayınlatılması içinde imkan tanıyor. Bu durum, fiziksel kitaplardan ziyade dijital kitapların yurt dışında ulaştırılmasını daha kolay hale getiriyor.  

 “Kalıcı bir eser için doğru bir yayınevi bularak kitap yayınla.” Hazırladığın eserin başarısını, eseri basan yayınevinin belirlediğini unutma!

Kaliteli bir baskı kalitesine sahip bir kitap yayınlamak için Düş Kurguları Yayınevi ile iletişime geçebilirsiniz. Eserinizi yazar için oldukça avantajlı şartlarda yayınlatmak için bizimle görüşebilirsiniz.

Kitap Baskı Fiyatları Nedir?

Her yayınevinin birbirinden farklı kitap yayınlama ilkesi bulunuyor. Üstelik her kitabın baskı kalitesi ve tasarımı değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle, talep edilen baskı kalitesine, tasarıma ve yapılan telif anlaşmasına göre kitap baskı fiyatları aynı olmuyor.

Kitap basım fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için yayınevi ile görüşme yapmak daha doğru bir yol. Düş Kurguları Yayınevi, kitap yayınlamak isteyen yazarlara pek çok avantaj sağlıyor. Kitabınızı, yazar ayrıcalıklı bir şekilde yayınlatmak istiyorsanız kitapokutan.com internet sitemiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

1.Kitap Yayınlamak İçin Ne Gerekiyor?

Kitap bastırmak için nitelikli bir çalışma ortaya koymanız gerekiyor. Yazmayı düşündüğünüz eserin türü tamamen size kalmış durumda. Eseri taslak halinde hazırladıktan sonra bir yayınevi ile görüşmelisiniz. Yayınevinin kitabınızı incelemesi ve sonuca göre kitabınızı yayınlanabilir bulması gerekiyor. Bundan sonrası sözleşme yapılması ve pazarlama faaliyetleriyle devam ediyor.

2.Herkes Kitap Yayınlatabilir mi?

Kitap yayınlatmak için tanınmış bir yazar olmanız gerekmiyor. Herkes yayınlanabilir bir çalışma hazırlayarak bu çalışmasını kitap haline getirebilir. Bunun için yayınevlerinin fonksiyonu oldukça önemli. Kitap yayınlama sürecini başarı ile yürütebilen bir yayınevi ile pek çok işi başarmak mümkün.

3.Ben de Kitap Yayınlatabilir miyim?

Tabi ki… Siz de istediğiniz bir konuda çalışma yaparak bu çalışmanızı yayınlatabilirsiniz. Bunun için çalışmanızı taslak halinde Düş Kurguları Yayınevimize getirmeniz yeterli. Yayın politikamız hakkında sizinle görüşerek nasıl bir yol izleyeceğimizi belirleyebiliriz.

4.Kitap Yayınlamak Pahalı Bir İşlem mi?

Kitap yayınlamanın maliyet kısmı tamamen yayınevini ilgilendiriyor. Siz, yayınlanabilir bir çalışma hazırladığınızda maliyet kısmını kafanıza takmanız gerekmiyor. Yapılan anlaşma doğrultusunda size teklifimizi sunuyoruz. Bunun için ilgi göreceğini düşündüğünüz bir eser hazırlayarak sürece başlayabilirsiniz.

5.Kitap Yayınlamak Kaç Para?

Baskı kalitesine, baskı sayısına ve tasarım şekline göre kitap bastırma ücretleri değişiyor. Konu hakkında net bilgi almak için yayınevimizde sizleri ağırlamak isteriz. Ziyaretiniz sırasında kitap yayın süreci hakkında detaylı bir sohbet yapabiliriz. Kitap yayınlamak için hangi maliyet kalemlerinin gündeme geldiğini size anlatabiliriz.

6.Ücretsiz Kitap Basan Yayınevleri Nasıl Çalışıyor?

Hiçbir yayınevi, karşılığını almadığı ticari bir eyleme girmez diye düşünüyoruz. Yayınevleri, yazar ile yapılan anlaşma doğrultusunda kitap basımı için ücret talep etmeyebilir. Bu durumda, telif hakları ile ilgili yayınevine ayrıcalık tanınması gündeme geliyor. Yani, kitabın ücretsiz basılması aslında kitabın satış aşamasında getireceği geliri belirli oranda ya da tamamen yayınevine plase ediyor.

7.Ücretsiz Kitap Bastırmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Ücretsiz bir basım işlemi beklediğiniz kalitede bir eserin ortaya çıkmasını önleyebilir. Ancak yine de yayınevimize gelerek sizi mutlu edecek bir sözleşme teklif edebiliriz. Yaptığımız anlaşma çerçevesinde telif haklarınızı koruyan bir kitap basım süreci önerebiliriz.

8.Kitap Yayınlatmak İçin Yayınevi Tercihleri Nasıl Olmalı?

Yazarın kitap hazırlama sürecinde sarf ettiği emeğin ne kadar kıymetli olduğu bilinmeli. Pek çok yayınevi, ne yazık ki yazarın emeğinden ziyade kitabın ticari getirisini dikkate alıyor. Bu durum, yazarın emeğini ortadan kaldıran sömürüye dayalı anlaşmaların yapılmasını sağlıyor. Bir yazar için yayınevi tercihi, kendi emeğini heba etmeyen bir anlaşma sunan yayınevleri çerçevesinde olmalı.

9.Kitap Bastırmak İçin Yayınevleri Nelere Dikkat Ediyor?

Kitap yayınlamak üzere yayınevine ulaştırılan eserler pek çok açıdan değerlendiriliyor. Eserin yayınevine farklı açılardan katkı sağlayıp sağlamayacağı tartışılıyor. Eğer maddi açıdan ya da prestij açısından yayınevine katkı sağlayacağı izlenimi yayınevinde oluşuyorsa kitap baskıya alınıyor.

10.Tanınan Bir Yazar Olmak İster misin?

Cevabınız “Evet” ise doğru bir yayınevine ihtiyacın olduğunu bilmelisiniz. Yayınevi seçiminde haklarınızı koruyan yayınevleri göz önüne alınmalı. Tanınan bir yazar olmak için eserinizin dağıtım süreci doğru planlanmalı. Tanıtımların profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi de sürecin başarısını yakından etkilemekte. Tanınan bir yazar olmak için Düş Kurguları Yayınevi tercih edebilirsiniz.

11.En Ucuz Kitap Basımı İçin Ne Yapılmalı?

Kaliteden ödün vermeden uygun bir bedel karşılığında kitap bastırmak için yayınevi tercihini doğru yapmalısınız. Yoksa ucuz bir baskının kalitesine güvenmeniz de doğru değil. Sırf ucuz olacak diye de eserinizi herhangi bir yayınevine teslim etmemenizi öneririz.

İLETİŞİM

Tüm sorularınız için hemen arayın!